10.5 C
Tirana
Thursday, October 21, 2021
Ballina Kuriozitete Gjurmët para-njerëzore në Kretë ngrenë teori të reja mbi evolucionin

Gjurmët para-njerëzore në Kretë ngrenë teori të reja mbi evolucionin

- Advertisement -

KRETË –  Studiuesit nga Gjermania, Greqia, Suedia, Mbretëria e Bashkuar dhe Egjipti, të udhëhequr nga Uwe Kirscher dhe Madeleine Beme të Qendrës Schkerberg për Evolucionin Njerëzor dhe Paleo-Mjedisit thanë se gjurmët më të vjetra të njohura të stërgjyshërve njerëzorë, të zbuluara për herë të parë në Kretë në vitin 2002, janë të vjetra 6.05 milion vjet, pra rreth 0.35 milion vjet më të vjetra nga sa ishin vlerësuar fillimisht, sipas një kërkimi të ri shkencor ndërkombëtar.

Sipas Zougla, Gjurmët e fosilizuara të këmbëve u zbuluan në breg në fshatin Trachilos, pranë Kastelli Kissamos në Kretën Perëndimore dhe studiuesit përdorën metoda gjeofizike dhe mikro-paleontologjike për të pasur një rezultat sa më të saktë.

“Gjurmët janë pothuajse 2.5 milion vjet më të vjetra se ato që i atribuohen Australopithecus afarencis (Lucy) nga Laetoli, Tanzania,” tha Dr. Kirscher.

Gjurmët e këmbëve të Kretës kanë të njëjtën moshë me fosilet e specieve Orrorin tugenensis nga Kenia, të cilat ecnin drejt. Gjashtë milionë vjet më parë, Kreta u lidh me Greqinë kontinentale përmes Peloponezit. Ndaj studiuesit nuk e përjashtojnë një lidhje midis krijuesit të gjurmëve të ecjes dhe majmunit grek ndoshta para-njerëzor. Disa vjet më parë, fosilet e një specieje të panjohur para-njerëzore (Graecopithecus freybergi) u gjetën në Atikë, që datojnë rreth 7.2 milion vjet më parë.

Studimi i ri konfirmon gjithashtu një studim të kohëve të fundit nga të njëjtët shkencëtarë gjermanë në Tübingen, sipas të cilit gjashtë milionë vjet më parë Evropa dhe Lindja e Mesme u ndanë nga Afrika Lindore nga një zonë relativisht e ngushtë e Saharasë. Analiza gjeokimike e tokës së bregdetit të Kretës, e vjetër gjashtë milionë vjet, tregon se pluhuri nga shkretëtira nga Afrika e Veriut ishte transportuar atje nga erërat.

Studiuesit gjithashtu thanë se hulumtimet e fundit paleoantropologjike tregojnë se majmuni afrikan nuk eci drejt me dy këmbë, ndërsa Orrorin tugenensis i Kenias, i cili jetoi 6.1 deri në 5.8 milion vjet më parë, ishte një para-njerëzit më të vjetër në Afrikë, i cili ndoshta evoluoi në mënyrë të pavarur nga një Evropian para-njerëzor, si ai i Kretës.

(m.k/dosja.al)

The post Gjurmët para-njerëzore në Kretë ngrenë teori të reja mbi evolucionin appeared first on Dosja AL.

- Advertisement -

Most Popular